PRAVO NA ŽIVOT - POKRET MERI

O nama

Pokret pravo na život – Meri je osnovan 07. 12. 2020. godine.

Osam meseci pre osnivanja, 19. 04. 2020. godine, preminula je Bekirovski Merita, supruga predsednika Dejana Zejnule. Preminula je u roku od dva sata!

Sumnjajući u postupke lekara, Dejan pokušava da dođe do kompletne medicinske dokumentacije i odgovora, ali nailazi samo na ćutanje i ignorisanje institucija. Uz podršku školskih prijatelja, zajedno osnivaju pokret na dan kada bi Bekirovski Merita napunila 44 godine.

Veoma brzo, pokretu se javljaju ljudi sličnih sudbina, sa sličnim problemima. Sumnje na propuste lekara, korupciju, nemogućnost da dođu do medicinske dokumentacije, ćutanje i opstrukciju institucija. Pored građana, pokretu se obraćaju i sami lekari ukazujući na propuste, greške i korupciju.

Kao fokus delovanja Pokreta je oblast urgentne medicine, i zato kao prvi zadatak sebi postavljamo iniciranje donošenje Zakona o hitnoj pomoći.

Pokret – Meri je u prvoj godini svog osnivanja podneo tri krivične prijave pred nadležnim sudovima (nesavesno lečenje, falsifikovanje službene isprave, trgovina uticajem i zloupotreba službenog položaja), tri prekršajne prijave (nedavanja medicinske dokumentacije, nedavanje informacija od javnog značaja), dve disciplinske pred nadležnom lekarskom komorom, kao i dva zahteva pred Zaštitnikom građana ( u oba zahteva Zaštitnik građana je sproveo postupak i doneti su akti kojima su utvrđeni propusti u radu Ministarstva zdravlja). Takođe, Skupštinskom odboru za zdravlje i porodicu podnete su dve inicijative.

Pokret – Meri je nevladino i nestranačko udruženje koje se finansira od članarina, donacija i projekata za koje konkuriše kod svih fondacija koje pružaju finansijsku podršku za oblast zdravstvene zaštite i ljudskih prava.

Rođen 05. 10. 1977. godine u Beogradu. Odrastao na Dorćolu gde je i završio osnovnu školu “Prva proleterska brigada”, nakon čega upisuje drvnoprerađivačku školu “Momčilo Popović Ozren”, smer – stolar. Tokom školovanja aktivno se bavio sportom, prvo kao atletičar u OAK Beograd i OAK Partizan, a nakon toga i kao golman u FK Polet i FK BSK iz Borče. 

Nakon što je promenio nekoliko firmi, prijavljuje svoju zanatsku radionicu SZTR Dejzi. Bavi se izradom nameštaja i opremanjem stanova i lokala do 2013-te godine, kada dobija poziv i prvi put odlazi da radi u inostranstvo. Prvo u Soči, a kasnije i u Moskvu, Astanu (Nur Sultan), Almati, Cirih… 

Otac je dvoje dece. Jedne usvojene ćerke (1998) iz prvog braka, i sina (2015) iz drugog braka.

Govori Engleski i Ruski jezik.

Dejan Zejnula

Predsednik pokreta “Pravo na život – Meri”

Rođen u Beogradu 19. 03. 1977. Odrastao na Dorćolu gde je završio osnovnu školu “Prva proleterska brigada” nakon čega završava The Grammar school Limassol Cyprus – Gimanazija, a potom i Univerzitet John Naisbitt – Međunarodno poslovanje.

Iskustvo u finansijskom poslovanju stekao je dugogodišnjim radom u biznis sektoru, sa opisom posla sastavljanje komercijalnih ponuda, komercijalno i finansijsko plaćanje, vođenje evidencija uplata i isplata i sastavljanju finansijskih izveštaja za rukovodstvo.

Od novembra 2020. – do danas aktivno uključen u finansijsko poslovanje nevladinih organizacija. U pokretu-Meri, aktivno angažovan od osnivanja Pokreta, na admiistrativno-finansijskim poslovima.

Uroš Lučić

Podpredsednik pokreta i osnivač 

Rođena u Beogradu, 15. 09. 1977. godine. Odrasla na Dorćolu gde je i završila osnovnu školu “Prva proleterska brigada”, nakon čega završava drvnoprerađivačku školu “Momčilo Popović Ozren” kao tehničar finalane obrade drveta, a potom i višu školu za obrazovanje vaspitača. Trenutno na master studijama.

Već 17 godina radi kao vaspitač. Aktivista mnogih humanitarnih organizacija. Organizovala i učestvovala u mnogim humanitarnim akcijama (pomoć i podrška deci sa hematološkog odelenja Instituta za majku i dete preko udruženja “Zvončica”, pomoć deci KiM), član je udruženja distrofičara.

Od osnivanja aktivno učestvuje u razvoju i promovisanju ideja pokreta.

Govori engleski jezik.

Ana Vidaković

PR Pokreta i osnivač

Rođena u Beogradu 21.10.1977. godine. Odrasla na Dorćolu gde je završila osnovnu školu “Prva proleterska brigade”, a zatim i Prvu beogradsku gimnaziju, prirodno-matematički smer. Studirala Tehnološko-metalurški fakultet u Beogradu. Po obrazovanju je inženjer hemijske tehnologije.

Radno iskustvo u nevladinom sektoru započela pre 16 godina u Građanskim inicijativama, gde radi i danas. Bila je angažovana na više različitih pozicija, a poslednjih 8 godina radi u finansijsko-administrativnoj službi, trenutno na poziciji direktorke finansija.

Završila obuke iz oblasti: pisanja projekata za EU, zaštite podataka o ličnosti, finansijskog menadžmenta u nevladinim organizacijama, upravljanja ljudskim resursima. Ima dugogodišnje iskustvo u dizajniranju i održavanju treninga iz oblasti: upravljanja nevladinim organizacijama, finansijskog menadžmenta i upravljanja ljudskim resursima. Takođe, bavi se mentorskim radom i koučingom iz pomenutih oblasti. Koautorka priručnika – “FT1P Fali ti jedan priručnik”.

Majka dve devojčice.

Govori engleski jezik.

Nada Likar

Projekt menadžer i osnivač

Ovaj sajt kreiran je i održava se uz finansijsku podršku Evropske unije.

Za njenu sadržinu isključivo je odgovoran Pokret Pravo na zivot Meri, i ta sadržina nužno ne izražava stavove Evropske unije.

©2022. Reci glasno da ne bude kasno.