OBELEŽEN DAN URGENTNE MEDICINE

U petak 27. 05. 2022. godine, Pokret “pravo na život – Meri” u saradnji sa lokalnim domovima zdravlja i lokalnim samoupravama, obeležio je dan urgentne medicine u Čoki, Aleksincu i Svrljigu.

Tom prilikom građani su imali mogućnost da besplatno i bez zdravstvene knjižice izvrše preventivni pregled, izmere pritisak i šećer, kao i da se posavetuju sa lekarem.

Odziv građana je bio izuzetno veliki i prevazišao je sva očekivanja s obzirom da je broj preventivnih pregleda bio veći od broja redovnih dnevnih pregleda u Domu Zdravlja.

Aktivisti pokreta su građanima delili flajere i tom prilikom ih upoznavali o važnosti donošenja zakona o hitnoj pomoći, kao i načinu prepoznavanja simptoma urgentnog stanja.

U Aleksincu je načelnik službe hitne pomoći dr. spec. Nenad Marković pred kamerama TV NOVA pokazao na koji način se unesrećenom može pružiti prva pomoć do dolaska ekipe hitne pomoći, dok su aktivisti crvenog krsta građanima koji su vršili preventivni pregled, delili voće.

U Svrljigu je predsednik pokreta “pravo na život – Meri” dan proveo sa građanima i lekarima Doma zdravlja. Iskazana je potreba da se u postojećem zakonu izvrše izmene i dopune kako bi opštine sa malim brojem stanovnika, a posebno opštine velike razuđenosti kakva je Svrljig, dobile mogućnost osnivanja službe hitne pomoći.

Pokret će u narednom periodu nastaviti sa aktivnostima kojima će insistirati na donošenju zakona o hitnoj medicinskoj pomoći, kao i jedinstvenih protokola i procedura.

Izražavamo veliku zahvalnost svim našim članovima koji su se odazvali pozivu, obeležili ovaj dan i skrenuli pažnju da je HITNO(J) POTREBAN ZAKON.

Akcije su sprovedene u okviru projekta koji je podržan od Građanskih inicijativa i Helvetas Swiss intercooperation uz finansijsku pomoć Vlade Švajcarske.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ovaj sajt kreiran je i održava se uz finansijsku podršku Evropske unije.

Za njenu sadržinu isključivo je odgovoran Pokret Pravo na zivot Meri, i ta sadržina nužno ne izražava stavove Evropske unije.

©2022. Reci glasno da ne bude kasno.

Facebook
Twitter
LinkedIn