Situaciono istraživanje trijaže poziva

Da li je infarkt isti u Beogradu i Svrljigu?

Da li se dati simptomi trijažiraju na isti način u svakom gradu Srbije?

Ko je osoba koja odlučuje o tome da li će se nekome dati šansa da preživi ili ne i na osnovu kojih se kriterijuma se donosi odluka da se ekipa pošalje na teren?

Sva ova pitanja su nas mučila od 19. aprila 2020. godine kada i pored data 4 simptoma koja po indexu urgentnog zbrinjavanja spadaju u prvi red hitnosti, Beogradski zavod nije poslao ekipu već je pacijentkinju ostavio da se muči još izvesno vreme, da bi na kraju preminula pod još uvek nerazjašnjenim okolnostima.

Na pitanje zašto nije ispoštovan index urgentnog zbrinjavanja, iz zavoda je odgovoreno da je taj index samo uputstvo i da je medicina multidisciplinarna oblast i da upravo iz tog razloga, na prijemu poziva u zavodu rade akademski obrazovani lekari sa dugogodišnjim iskustvom?!

Želeći da se uverimo u to iskustvo, sproveli smo situaciono istraživanje kako bi se uverili na koji način reaguju u drugim službama ukoliko prilikom pozivanja navedemo istu rečenicu koju smo izgovorili i tog tragičnog 19. aprila 2020. godine.

Rezultat je sledeći:

Od ukupno 7 upućenih poziva prilikom istraživanja, svih 7 je svrstano u prvi red hitnosti od čega je u 5 slučajeva ekipa krenula na teren odmah, dok su u dva slučaja zbog zauzetosti ekipe uzeli podatke kako bi se ekipa uputila odmah nakon završene intervencije.
U odnosu na poziv upućen zavodu za urgentnu medicinu Beograd koji je trajao 5 minuta, ostali pozivi su trajali manje od dva minuta.

Zato s pravom pitamo rukovodioce zavoda za urgentnu medicinu Beograd na čelu sa dr. Goranom Čolakovićem, o kakvom iskustvu govore?

U nastavku ostavljamo fono zapise pojedinih poziva.

Akademsko obrazovanje i višegodišnje iskustvo nisu dali šansu Meriti Bekirovski da preživi jer je živela u Beogradu. Da je živela u nekom drugom mestu, ovu šansu bi dobila.

Koliko je ljudi preminulo zbog ovakvog akademskog obrazovanja i višegodišnjeg iskustva, i da li baš to iskustvo odlučuje?

Životi građana ne smeju zavisiti od nečije dobre volje i raspoloženja, i jedini način da se ovakve tragedije u budućnosti spreče su da se kao u svim demokratskim i razvijenim zemljama, i u Srbiji izglasa zakon o hitnoj pomoći koji će propisati pravila rada i onemogućiti pojedine rukovodioce da zloupotrebljavaju kadar i resurse, da vrše mobing i koriste sredstva za komercijalna dežurstva, transporte u i iz inostranstva čime svesno umanjuju efikasnost rada i direktno ugrožavaju živote građana vodeći se ličnim interesima koje stavljaju ispred života građana!

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ovaj sajt kreiran je i održava se uz finansijsku podršku Evropske unije.

Za njenu sadržinu isključivo je odgovoran Pokret Pravo na zivot Meri, i ta sadržina nužno ne izražava stavove Evropske unije.

©2022. Reci glasno da ne bude kasno.

Facebook
Twitter
LinkedIn